niedziela, 16 grudnia 2012

Pieczemy ciasto jogurtowe

Wczoraj z dziewczynkami byłyśmy umówione na dziecięcy wieczór robienia ozdób choinkowych i pieczenia kruchych ciasteczek. W gości nie wypada jednak pójść z pustymi rękami, a w czasie twórczej pracy szybko się głodnieje. Postanowiłyśmy zrobić więc ciasto. Oto ilustrowany sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe.



Składniki: 

ciasto jogurtowe. Zielona ekspansja

 
680g  mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenie
4 całe jajka
200g cukru
2 cukier waniliowy
szklanka oleju
600g jogurtu naturalnego
Owoce do wyboru – np. brzoskwinie, maliny, wiśnie, truskawki... co komu przyjdzie do głowy 
Ciasta wystarczy na dużą prostokątną blachę


1. Przygotowujemy brzoskwinie (połówki brzoskwiń z puszki przed krojeniem lepiej osuszyć ręcznikiem papierowym wtedy wystąpi mniejsze prawdopodobieństwo zakalca :-) Kroimy połówki na plasterki.. lub takie tam kawałki mniejsze - w zależności od umiejętności. Tak, czy siak się zje :-) No i soczek też trzeba wykorzystać...

ciasto jogurtowe

 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Więksi odmierzają, mniejsi wsypują...

ciasto jogurtowe
 
3. Dodać cukier i delikatnie przemieszać.

dzieci robią ciasto jogurtowe


4. Dodać pozostałe składniki 

 jajka :-) Tak przy jajkach zawsze jest najlepsza zabawa. Zwłaszcza przy tych wiejskich ze zdrową grubą skorupką....

dzieci robią ciasto jogurtowe
  
Olej :-) Oleju  tylko 1 szklanka, nalewaniem trzeba się więc podzielić...Lejemy razem. Po jogurcie można wreszcie oblizać palce :-)
Żeby zrobić dużą blachę musiałyśmy podwoić proporcje oryginalnego przepisu. W między czasie okazało się więc, że nasza miska będzie zbyt mała... Musieliśmy wygrzebać większą żeby jogurt się zmieścił :-)

dzieci robią pyszne ciasto jogurtowe

 5. Wymieszać delikatnie, ale nie zbyt długo, tak aby masa stała się gładka. Wstępne mieszanie robiły dziewczyny, ale trzeba było nieco pomóc.

 
6. Przygotować blachę – natłuścić i obsypać bułką tartą

7. Przełożyć masę do formy i ułożyć na niej owoce. To smaczniejsza część przygotowań :-)


8. No i do pieca. Dodałyśmy jeszcze trochę jagód z letnich zbiorów
Pieczemy w 170-180*C przez około 60-70 minut, ale pod koniec najlepiej sprawdzać patyczkiem.

 
9. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Nasze jechało gorące prosto z pieca w bagażniku na imprezę...

A potem wystarczy je tylko ze smakiem zjeść :-)

pyszne ciasto jogurtowe

SMACZNEGO :-)

4 komentarze:

  1. Urocze te Twoje gwiazdy cukiernictwa :-) A ciasto sprawdzimy, sprawdzimy, w Klepaczach w najbliższy piątek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki! Urocze jak rogi odstawią na chwileczkę na bok :-)Życzę smacznego i pamiętaj tylko o osuszeniu owoców. Jak nie to zakalec murowany!! Pozdrawiam

      Usuń
  2. Witam.
    Ciasto rewelacja. Pieklem w Tortownicy to ciasto i wyroslo mi na ponad 10 cm (tortownica tak ponad 30 cm srednicy - niewiem dokladnie). Mala uwaga - jesli ktos lubi slodkie ciasto to proponuje podwoic ilosc cukru i trzymac sie reszty przepisu. ja pieklem w temp 180 stopni bez termoobiegu (bo by sie calkiem spalilo) przez 1,5h.

    Naprawde polecam i pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. You need to combine practicality and personal
    touch in the gifts. Take a few of your child’s books to the
    store with you and load up the pack, to see if it will be comfortable.

    If you have very large lenses, they probably won't fit, but for a couple of extra lenses, you can design the interior to hold your equipment.

    Here is my web site - backpacks for college

    OdpowiedzUsuń