niedziela, 16 grudnia 2012

Pieczemy ciasto jogurtowe

Wczoraj z dziewczynkami byłyśmy umówione na dziecięcy wieczór robienia ozdób choinkowych i pieczenia kruchych ciasteczek. W gości nie wypada jednak pójść z pustymi rękami, a w czasie twórczej pracy szybko się głodnieje. Postanowiłyśmy zrobić więc ciasto. Oto ilustrowany sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe.



Składniki: 

ciasto jogurtowe. Zielona ekspansja

 
680g  mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenie
4 całe jajka
200g cukru
2 cukier waniliowy
szklanka oleju
600g jogurtu naturalnego
Owoce do wyboru – np. brzoskwinie, maliny, wiśnie, truskawki... co komu przyjdzie do głowy 
Ciasta wystarczy na dużą prostokątną blachę


1. Przygotowujemy brzoskwinie (połówki brzoskwiń z puszki przed krojeniem lepiej osuszyć ręcznikiem papierowym wtedy wystąpi mniejsze prawdopodobieństwo zakalca :-) Kroimy połówki na plasterki.. lub takie tam kawałki mniejsze - w zależności od umiejętności. Tak, czy siak się zje :-) No i soczek też trzeba wykorzystać...

ciasto jogurtowe

 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Więksi odmierzają, mniejsi wsypują...

ciasto jogurtowe
 
3. Dodać cukier i delikatnie przemieszać.

dzieci robią ciasto jogurtowe


4. Dodać pozostałe składniki 

 jajka :-) Tak przy jajkach zawsze jest najlepsza zabawa. Zwłaszcza przy tych wiejskich ze zdrową grubą skorupką....

dzieci robią ciasto jogurtowe
  
Olej :-) Oleju  tylko 1 szklanka, nalewaniem trzeba się więc podzielić...Lejemy razem. Po jogurcie można wreszcie oblizać palce :-)
Żeby zrobić dużą blachę musiałyśmy podwoić proporcje oryginalnego przepisu. W między czasie okazało się więc, że nasza miska będzie zbyt mała... Musieliśmy wygrzebać większą żeby jogurt się zmieścił :-)

dzieci robią pyszne ciasto jogurtowe

 5. Wymieszać delikatnie, ale nie zbyt długo, tak aby masa stała się gładka. Wstępne mieszanie robiły dziewczyny, ale trzeba było nieco pomóc.

 
6. Przygotować blachę – natłuścić i obsypać bułką tartą

7. Przełożyć masę do formy i ułożyć na niej owoce. To smaczniejsza część przygotowań :-)


8. No i do pieca. Dodałyśmy jeszcze trochę jagód z letnich zbiorów
Pieczemy w 170-180*C przez około 60-70 minut, ale pod koniec najlepiej sprawdzać patyczkiem.

 
9. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Nasze jechało gorące prosto z pieca w bagażniku na imprezę...

A potem wystarczy je tylko ze smakiem zjeść :-)

pyszne ciasto jogurtowe

SMACZNEGO :-)